Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčba Obamou?

Prezident Obama nepřijede na letošní summit EU-USA. Potvrdil tak, že v čele USA dnes stojí politik, pro kterého je vazba na Evropu druhořadou záležitostí. Dal to najevo již několikrát: třeba když nepřijel na oslavy 20. výročí pádu Berlínské zdi či svým necitlivým postupem ve věci protiraketové obrany. Není se co divit. V dnešním světě je význam Evropy stále méně samozřejmý, než tomu bylo v minulosti. A nelze spoléhat na to, že by osobní historie Baracka Obamy kompenzovala tento evropský ústup ze slávy: jeho otec byl Afričan, on sám se narodil a většinu dětství strávil na Havaji, několik dětských let strávil v Indonésii. Lze se divit, že jeho vnímání světa je mnohem méně „eurocentristické“, než bylo zvykem u jeho předchůdců?

Nad tímto vývojem nemá cenu brečet. Nebo si stěžovat na Obamu. Je to náš, nikoli jeho problém. Potřebuje-li Evropa silné partnerství s Amerikou, nemůže spoléhat na staré sentimenty či návyky. Musí si je zasloužit tím, že bude atraktivním partnerem.

Naše národní bezpečnost, suverenita, stabilita a prosperita stojí na dvou neoddělitelných pilířích: evropské integraci a transatlantické spolupráci. Jednou z tragédií uplynulých dvaceti let je, že naše politická reprezentace nebyla s to tyto dva pilíře postavit na stabilním a jednoznačném konsensu a bez ohledu na střídání vlád vést takovou politiku, která by je maximálně posilovala. Naopak. Velká část politické scény investovala mnoho energie do jejich podkopávání. Politické extrémy (komunisté a krajní pravice) bojují proti oběma. V kultivovanější a opatrnější (ale o to účinnější) formě tak činí i Václav Klaus. ODS soustavně (a bohužel úspěšně) podkopává naše „eurointegrační“ zakotvení. ČSSD se zase s oblibou vozí na náladách, které oslabují naše transatlantické vazby.

O Evropu se nezajímající Obama by mohl pomoci naší politickou scénu z těchto neduhů vyléčit, alespoň co se týče ČSSD a ODS. Pro paroubkovský populismus jsou Obamovy USA méně vděčným soustem, než byl v uplynulých letech „antibushismus“. A ODS by zase léčba Obamou mohla vyvést z nebezpečné iluze, že transatlantické spojenectví a evropskou integraci lze odělovat či dokonce stavět proti sobě.

Buď bude EU schopna vystupovat jako jednotný, srozumitelný, silný a dynamický partner, tj. dokončí svou integraci, a to nejen na papíře, ale i v praxi. A pak lze předpokládat, že evropský, resp. severoatlantický prostor zůstane klíčovým hráčem světového dění. Tj. že globální vývoj půjde směrem, který bude významným způsobem odrážet hodnoty a zájmy euro-amerického prostoru. Nebo bude Evropa nadále působit jako sbor ješitných, malicherných, rozhádaných a zpohodlnělých trpaslíků-potížistů – a kompromisy ohledně fungování zítřejšího světa se budou dělat bez nás. USA se zcela legitimně budou stále více zaměřovat na spolupráci s Čínou, Ruskem, atd.

Někteří čeští politici se doposud opájeli iluzemi o „speciálním partnerství“ mezi desetimilionovou středoevropskou zemí a USA. Administrativy Bushů otce a syna i Billa Clintona - z různých důvodů a v různém stylu - tyto iluze víceméně přiživovaly. S Obamou je tomu konec. Paradoxně je to ale možná ta nejlepší služba, kterou nám mohl prokázat. Jen se kvůli tomu nesmíme urážet či nad tím zbytečně lamentovat. Musíme pragmaticky vzít svůj osud do vlastních rukou a svým dílem přispět k tomu, aby vliv evropských hodnot ve světě nebyl v nadcházejících desetiletích jen nostalgickou vzpomínkou na minulost. To jest: začít aktivně a konstruktivně přispívat k utváření silné a akceschopné Evropské unie.

 

Autor: Lukáš Macek | pátek 5.2.2010 9:06 | karma článku: 27,74 | přečteno: 5217x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.