Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K novoročnímu projevu Václava Klause

Často zde ostře polemizuji s názory a tvrzeními Václava Klause o EU. Dnes ale rád napíšu něco pozitivního: umírněný tón jeho novoročního projevu je slibným příspěvkem k úspěchu českého předsednictví EU. Jak už jsem tu psal, jsou dva Klausové: prezident České republiky a (anti)euroaktivista. 1. ledna k nám promluvil ten první. Nezapřel toho druhého, což po něm nelze chtít, ale udělal to decentně. Pokud by takto vystupoval i nadále, byla by to dobré nejen pro naše předsednictví, ale pro politickou debatu o EU obecně.

Je situace, kdy prezident k našemu úspěchu v EU pasivně přispívá tím, že aktivně neškodí, maximem toho, co můžeme od Václava Klause očekávat? Mnohé otázky, které ve věci Evropské unie klade, jsou legitimní. Kdyby ze svého arzenálu odstranil nepravdivé či účelově zkreslené argumenty (typu „evropská policie zasahující na našem území“) i verbální a symbolické provokace (narážky na SSSR, RVHP, Mnichov, předsednictví jako pouhé rozdávání upomínkových předmětů, apod.), jeho výroky o EU by sice ztratily na mediální atraktivitě, ale na evropské politické scéně by posílila jejich váha. Otázka je, zda mu o to jde či zda mu lépe vyhovuje, když se tváří v tvář reakcím na své provokace stylizuje do role „disidenta“ či přímo mučedníka. Nadcházející týdny a měsíce možná přinesou odpověď. 

S Václav Klausem souhlasím, když říká, že EU má být „prostorem skutečně demokratickým, prostorem, kde je politické rozhodování co nejblíže k občanovi, kde je každý politik nucen se občanovi zodpovídat a kde může být politik účinně kontrolován“. Bohužel se však už neshodneme v hodnocení dnešní unie a Lisabonské smlouvy ve světle těchto kritérií. Jsem přesvědčen, že v kategorii mezinárodních organizací je dnešní EU široko daleko nejdemokratičtějším útvarem – právě proto, že je originální (a proto tak složitou a nesnadno pochopitelnou) unií států i občanů. A Lisabonská smlouva přináší další posun správným směrem (posílení role Evropského parlamentu, posílení politické odpovědnosti klíčových představitelů unie, posílení kontrolní role národních parlamentů, atd.). To neznamená, že považuji dnešní EU za dokonalou. Opak je pravdou. Unie se musí dál vyvíjet a v mnohém změnit. Ale s Václavem Klausem a jeho příznivci se radikálně liším v názoru na léky, které je jí třeba předepsat. Například Lisabonskou smlouvu považuji za rozumnou a realistickou terapii, zatímco pro Václav Klause je to smrtící jed. 

V jedné věci Václavu Klausovi nerozumím: když říká, že k členství v EU neexistuje alternativa. Kdybych si o EU, o logice evropské integrace, o (ne)užitečnosti vytváření nadnárodního politického systému myslel to, co říká on, bez váhání bych byl proti našemu členství v EU. Z nějakého důvodu se však Václav Klaus nechce odhodlat k výzvě k vystoupení z EU a proto si vytváří mýtus o dosavadní „jakžtakž dobré EU“, kterou by Lisabonská smlouva od základu změnila a zkazila. Ovšem Lisabon nepřináší změnu kursu evropské integrace, jen jej potvrzuje a plavidlo jménem EU upravuje tak, aby lépe plulo. Pokud si někdo myslí, že lepší než jedna velká loď je houf 27 člunů a že navíc my s tím svým člunem chceme systematicky plout někam jinam než většina ostatních, pak je skutečně lepší z té lodi vystoupit. Zůstávat na ní a dělat vše proto, aby stála na místě nebo šla dokonce ke dnu, je špatné řešení pro nás i pro ostatní.

 

Autor: Lukáš Macek | pondělí 5.1.2009 13:46 | karma článku: 17,87 | přečteno: 2176x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.