Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozoruhodná logika poslance Proseka

Pan poslanec Prosek z ODS patřil k médii citovaným řečníkům z včerejší rozpravy o Lisabonské smlouvě v Poslanecké sněmovně. Kromě toho, že zopakoval řadu chybných tvrzení, na která jsem zde již reagoval (zejména oněch vyfantazírovaných 50 nových kompetenčních oblastí, které by prý Lisabonská smlouva předvedla „do Bruselu“ – stále čekám na jejich jmenovitý seznam!), mne zaujala jedna, dost typická pasáž. Kritika Lisabonské smlouvy na základě srovnání s ústavou USA. Toto srovnání je však nesmyslné a v ústech poslance ODS navíc nehorázné.

Pan Prosek říká: „Pro porovnání: toto je ústava Spojených států. Ústava Spojených států platí 220 let a funguje. A funguje - začala s třinácti osadami a dnes vlastně mají Spojené státy kromě padesáti států ještě řadu dalších území - a funguje těch 220 let. Je to přehledný dokument včetně sedmadvaceti dodatků. Je to krásné čtení jazykem, který je velmi srozumitelný.“ A o kus dále: „Americká ústava začíná slova: We people the United States of America. Začíná tím, že se lid shodl na tom, že toto je základ společného soužití dnes padesáti amerických států. Lisabonská smlouva ve své preambuli začíná: Jeho veličenstvo král Belgičanů, její veličenstvo královna dánská atd.. Lisabonská smlouva v podstatě připomíná více než základní politický dokument organizační řád velké, hierarchicky řízené byrokratické struktury.“ (zdroj, včetně nepřesné citace z ústavy USA: stenografický přepis PSP)

Takže pane poslanče Proseku:   

1. Právě proto, že ústava USA byla psána pro 13 osad v Novém světě, téměř na zelené louce, nemůže se jí Lisabonská smlouva ani eventuální ústava EU nikdy podobat. Protože evropská integrace buduje bezprecedentní politické společenství složené z (dnes) 27 států a národů, z nichž každý má tisíciletou historii, z ní vyvěrající politickou a právní kulturu, atd.

Evropská integrace nemůže nebýt složitá. Bohužel – nebo možná bohudík? Protože kdyby se mohla pravidla fungování EU shrnout na pár stránek, všechna vymyšlená strašidla našich euroskeptiků by se stala realitou. Ale strašit „superstátem“ a zároveň kritizovat za složitost a detailnost text, který právě svou detailností zajišťuje, že EU ničím takovým není a být nemůže – to je vzor intelektuální nepoctivosti.  

2. Souhlasím, že literární kvality ústavních a jiných politických textů z konce 18. století se s dnešní produkcí obdobného typu nedají srovnávat. Ale dlužno říci, že pánové Topolánek, Paroubek či třeba Prosek také zrovna nemluví a nepíší jako Jefferson, Madison či Hamilton.

V 18. století ústavy psali filosofové, učenci s literárními vlohami. Dnes by se řeklo „intelektuálové“. Právo obecně bylo jednoduché, přímočaré, řešilo zásadní věci. Převedeno do dnešních našich realit: ústavy psali tehdy Havlové, nikoli Jičínští... Lze toho litovat, ale v tom litování je hodně nostalgické pózy: američtí otci zakladatelé zkrátka žili v poněkud jednodušeji fungující společnosti. Jestli chce být pan Prosek fér k Lisabonské smlouvě, ať si porovná texty zákonů, které přijímal Kongres Spojených států na přelomu 18. a 19. století se spisy, které mu v PSP leží na stole.

3. Srovnání úvodu ústavy USA a Lisabonské smlouvy by pana Proseka nemělo překvapit: ústava USA začíná standardně jako ústava; Lisabonská smlouva začíná standardně jako mezinárodní smlouva (pár už jich pan Prosek určitě odhlasoval). Protože, světe div se, ústava USA je ústava a Lisabonská smlouva je mezinárodní smlouva. A ústava USA zakládala stát, zatímco Lisabonská smlouva zakládá zcela originální politické společentsví suverénních států.

Pan Prosek má v jiné pasáži svého projevu naprostou pravdu, když říká, že Lisabonská smlouva je mnohem závažnější, než třeba nějaká smlouva o zamezení svojího zdanění. Ale to už je debata o obsahu a dopadech; po formální stránce je to však na 100% mezinárodní smlouva (což byla i smlouva o evropské ústavě) a je proto zcela normální, že začíná slovy „Jeho veličenstvo král Belgičanů, atd.“ Jen mi nejde do hlavy, proč si pan poslanec Prosek spojuje belgického krále s byrokracií!

Sečteno a podtrženo: kdyby tyto dva výroky pronesl přesvědčený federalista, nesouhlasil bych s nimi o nic víc, ale chápal bych, proč to říká. V ústech poslance za stranu, která neustále všechny straší perspektivou evropského „superstátu“, je to však buď obyčejná hloupost nebo cynická licoměrnost. Je to jako kdyby někdo v národním parku zakázal vjezd motorovým vozidlům a pak se posmíval turistům na kole, že se tam pohybují pomaleji, než lidé co se řítí na motorce po vedlejší dálnici...       

 

Autor: Lukáš Macek | středa 4.2.2009 12:43 | karma článku: 17,39 | přečteno: 2057x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.