Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopis z pavlače pro Ondřeje Neffa

Ondřej Neff mi poslal veřejný vzkaz: prý se používáním výrazu „politická garnitura“ řadím vedle Miroslava Sládka a do politiky tak jdu přes „pavlač“ a nikam se proto nedostanu. Tento ostrý útok kvůli dvěma slovíčkům a bez jakékoli reflexe věcné stránky mých argumentů mne překvapil – zde je moje rovněž veřejná odpověď.

Vážený pane Neffe, 

jsem potěšen, že čtete má tisková prohlášení. Ale mrzí mne, že si z nich odnášíte jen srovnání s Miroslavem Sládkem. 

Zadám-li do Googlu spojení „politická garnitura“, vyjede mi přes 12.000 citátů. Podívám-li se do slovníku cizích slov Ústavu pro jazyk český, najdu toto heslo: „význam: 1. soubor předmětů tvořících nějaký celek, souprava; 2. ekol. soubor druhů zjištěný v určitém společenstvu nebo vegetační jednotce; 3. hovor. skupina osob spojených společnou činností; příklady: vlaková garnitura; současná politická garnitura“. Je Ústav pro jazyk český pod vlivem Miroslava Sládka, když výraz, který Vy s ním tak silně ztotožňujete, dává jako ilustrační příklad využití slova „garnitura“ v naší mateřštině? 

Používám tento výraz, protože mi přijde v češtině příhodnější než slovo „establishment“. Protože hledám slovo méně technicko-neutrální, než je slovo „reprezentace“. Protože nechci systematicky používat slovo „elita“ s ironickými uvozovkami. Protože výraz „vláda a parlamentní strany” je nepřesný. Vždyť díky Senátu jsou „parlamentními stranami“ i strany, které do „politické garnitury“ nepatří – nejsou součástí bratrstva, které si z české politiky udělalo svou pohodlnou „vegetační jednotku“. A naopak: „politická garnitura“ jde napříč stranami a za jejich rámec. 

Prý jdu do politiky „přes pavlač“. Co je to pavlač? Laciné drby, nepodložené útoky... Proč se otáčíte na jednom výrazu a zcela pomíjíte fakt, že v každém z mých prohlášení je jasná věcná argumentace? Co je v jejím obsahu sládkovského? Musíte tušit, jak urážlivé a zraňující je pro mne toto srovnání. Skutečně si myslíte, že použití stejného výrazu v kontextu diametrálně odlišné argumentace opravňuje k takovémuto útoku? Protože sládkovci kritizovali z (dle mého názoru nepřijatelných a špatných) důvodů politickou scénu jako celek, nemá již nikdo další právo politickou scénu jako celek kritizovat, byť by to bylo ze zcela jiných důvodů? 

Použil jsem slovo, které je – možná neobratným, ale neměl jsem po ruce lepší – vyjádřením toho, co cítí mnoho občanů. A co odstřel vlády uprostřed našeho předsednictví, tedy zcela nezodpovědný a pro dlouhodobé zájmy státu zhoubný čin, zřetelně potvrdil. Totiž že „zavedené“ politické strany myslí více na sebe, než na odpovědnost za stát, který jim občané svěřují. Že nejsou odpovědnými aktéry střetu o hodnoty a myšlenky, ve kterém reprezentují své voliče a jejich zájmy. Že si z politiky udělaly uzavřený svět sám pro sebe a pohodlnou živnost („společenstvo a vegetační jednotka“ skutečně sedí). A že tím, že ČSSD u moci vystřídá ODS či naopak, se problém české politiky bohužel nevyřeší. Nevyřeší jej ani jakýkoli extrémismus – sládkovský či komunistický. Vyřeší jej jen to, když se do našich demokratických institucí prosadí lidé, kteří budou dohromady utvářet politicky rozmanitou a férově soupeřící, avšak zároveň věcně a odpovědně jednající politickou reprezentaci, nikoli zájmově propojenou a své podivné hry hrající... garnituru. 

Věřím, že navzdory tomu, že možná občas použiji výraz, který u Vás vyvolává nežádoucí asociace, zůstanete mým čtenářem a uznáte, že k neofašismu mám velmi daleko. 

S uctivým pozdravem, 

Lukáš Macek  

 

Autor: Lukáš Macek | pátek 10.4.2009 9:20 | karma článku: 22,13 | přečteno: 1818x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.