Politická schizofrenie a politický autismus

13. 05. 2009 9:07:19
V nedávné debatě lídrů hlavních kandidátek do Evropského parlamentu jsem od svých soupeřů z ODS a ČSSD uslyšel výroky, nad kterými zůstává rozum stát. Jan Zahradil řekl, že zamítne-li Senát Lisabonskou smlouvu, bude mít radost, ale nebude ji dávat najevo moc nahlas. A Jiří Havel zase zhodnotil vliv pádu vlády na české předsednictví v EU, že „se nestalo vůbec nic.“ Jasně tak oba vyjádřili, proč jsou jejich strany nezpůsobilé zodpovídat za osud České republiky v Evropě.

ODS se stále není schopna vymanit ze schizofrenního postoje, do kterého ji vmanévroval Václav Klaus: „chceme být v Evropské unii, protože nám nic jiného nezbývá, ale nic se se nám na ní nelíbí“. Její představitelé tak musí čelit logické otázce, proč nechtějí EU opustit. A je pro ně těžké si vystačit s odpovědí, že „nemáme na vybranou“, nepřijatelnou pro národní sebevědomí.

Také musejí vysvětlovat, proč nejsou s to uznat, že klausovská ideologie stojí na chybných premisách a že EU je pro nás historicky bezprecedentně příznivým prostředím pro rozvíjení našich národních zájmů. Sledujme artgumentaci odpůrců Lisabonské smlouvy z řad ODS: silná, ale obecná prohlášení, bez věcné argumentace, s výjimkou právně-pozitivistického slovíčkaření a kupeckých počtů ignorujících realitu EU. Ti, kdo tvrdí, že „přijdeme o suverenitu“, „dojde k revizi výsledků II. světové války“ či „hlas České republiky bude oslaben“, nejsou schopni odpovědět na jednoduché věcné otázky: „jak?“ či „proč to Finy, Portugalce či Lotyše nepálí?“.

A tak se ODS propadá do čím dál hlubšího rozporu mezi činy a slovy: nesmiřitelná rétorika doma, pasivní přikyvování v Bruselu. Na svém kongresu si schvaluje usnesení o Evropské unii, o kterých všichni její realisticky uvažující politici musí vedět, že je budou muset porušit. V Evropském parlamentu je členem klubu, který se otevřeně snaží rozbít. Při hlasování o Lisabonské smlouvě se její europoslanci zdrželi hlasování: jak lépe vyjádřit fakt, že jsou partnerem, který neumí říci ani ano, ani ne? Premiér Topolánek ještě na podzim svým partnerům sliboval ratifikaci Lisabonské smlouvy do Vánoc. Nakonec to bylo v květnu. Jak věřit jeho slovu? Tím vším nás ODS odsouvá v unii na okraj, neboť s tak nečitelným a rétoricky agresivním partnerem se nikomu nechce domlouvat.

ČSSD se prohlašuje za „proveropskou stranu“. Ale nějak to s tím proevropanstvím vždycky zaskřípe, když se dostane do napětí s vnitropolitickým stranickým zájmem. Třeba po blamáži s nominací Miloše Kužvarta na eurokomisaře byla ČSSD ráda, že jí Pavel Telička vytrhl trn z paty, když tento post přijal. Nejen vůči jemu osobně, ale i z hlediska zájmu České republiky a EU by bývalo bylo správné jej na tomto postu ponechat; ale strana se potřebovala „zbavit“ Vladimíra Špidly... O málo později zase Jiří Paroubek neměl dost politické odvahy, aby přistoupil k ratifikaci „euroústavy“, čímž zařadil Českou republiku mezi nečitelné země, které k tomuto dokumentu neřekly ani ano, ani ne. Zkomplikovalo to situaci v EU, zatížilo to naši pověst, ale ČSSD to usnadnilo život v domácí politice.

To vše však byly pouhé detaily ve srovnání s vyvoláním pádu vlády v poločase našeho předsednictví v EU.

Za toto selhání, které nás dlouhodobě poškodí, nesou odpovědnost všechny strany vládní koalice v čele s ODS, neboť nedokázaly a ani se pořádně nepokusily vytvořit pro šest „předsednických“ měsíců celonárodní konsensus. Ale primární vinu nesou ti, kdo hlasování o nedůvěře vlády vyprovokovali – tedy ČSSD a KSČM. Odpovědnost ČSSD je o to větší, že neměla promyšleno, co dál, a že musela vědět, že demise vlády vtáhne do hry prezidenta republiky se všemi s tím spojenými negativními dopady na postavení naší země v unii. Prohlásit k tomu, že „se nestalo vůbec nic“ je projevem buď cynismu, nebo naprosté neschopnosti vnímat evropské souvislosti, skutečného politického autismu.

Není náhodou, že v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu se ODS i ČSSD všemožně snaží strhnout pozornost voličů na svůj střet o vnitropolitická témata, podobně jako to ČSSD předvedla ve volbách krajských. V debatě o evropské politice České republiky, o kterou v těchto volbách ve skutečnosti jde, jsou totiž obě bez relevantního programu a obě v ruce žmoulají černého Petra.

Autor: Lukáš Macek | středa 13.5.2009 9:07 | karma článku: 19.51 | přečteno: 1606x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.94 | Přečteno: 343 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.20 | Přečteno: 935 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 675 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2820
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...