Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spočítejme skutečné síly v české politice

Volby jdou do finiše a opět se hraje velká hra o průzkumy předvolebních preferencí. Velké strany vydírají své naštvané voliče („volte nás, jinak Váš hlas propadne“), některé malé strany zase vypouštějí fámy, že ve svých zaručeně poctivých průzkumech mají 4,5% („volte nás, my jsme ti jediní, co mají šanci“). O zhoubném mýtu „propadlého hlasu“ jsem zde již psal dříve. Dnes trochu obecněji k předvolebním preferencím.

1. Každý seriózní odborník v této oblasti řekne, že průzkum volebních preferencí je více či méně výstižná „fotografie“ voličských nálad v určitý moment, nikoli prognóza volebních výsledků. Rozhodnout se, koho volit, podle takové „fotografie“ je jako vybrat si dovolenou podle jedné fotografie v katalogu cestovní kanceláře. Možná bude realita té fotce odpovídat, ale je poměrně velké riziko, že budeme zklamáni.

2. Podíváme-li se na výsledky voleb v uplynulých letech, je zřejmé, že „fotografie“ průzkumníků veřejného mínění neumí některé fenomény zachytit. Nevím, zda je to špatnou metodologií (špatně vybrané vzorky respondentů?) nebo úmyslem, jak se o tom s oblibou v politicko-mediálním mikrosvětě spekuluje.

Dva příklady, které jsem si zažíval tak trochu na vlastní kůži:

- výzkumy pro Českou televizi, které měly změřit šance kandidátů v senatním obvodu Praha 4 v roce 2000: jednoznačně řekly, že Josef Zieleniec je na 2. místě za senátorem Klausnerem z ODS, a to s podporou kolem 27%. Ve volbách vyhrál s 51% v prvním kole... Zajímavé je, že tehdy jsme si dělali vlastní telefonické průzkumy (na vzorku cca 230 lidí) a výsledky byly v rozmezí 45-55%. Říkali jsme si, že to asi děláme špatně, že přání je otcem našich výsledků... Ale nakonec naše „fotografie“ ukázala, co profesionálové nezměřili: totiž že na Praze 4 je nálada pro zvolení Josefa Zieleniece v 1. kole.

- eurovolby 2004, kdy jsem opět pracoval pro Josefa Zieleniece. Průzkumy nám stabilně dávaly pod 5%, jedna z agentur nám 5 dní před volbami přiřkla pouhá 3%. Čestná výjimka: jeden z posledních průzkumů nás nechal vyskočit na 5%. Výsledek byl nakonec celých 11%...Ale příkladů je více: pan Kremlička („chroustožrout“) je asi nejznámější obětí víry v prognostickou sílu průzkumů. Jestli mne ale paměť neklame, zavedené agentury nepředpověděly neúspěch Sládkovců v roce 1998, podcenily nástup Miloše Zemana v roce 1996, apod. 

3. Je oblíbeným trikem některých lidí sázet na manipulaci s výzkumy spíše, než na schopnost přesvědčit voliče svou volební nabídkou. To se stává u „malých“ politických stran, které preferují manipulaci před argumentací. Buď si zaplatí chytře postavený výzkum, který jim nadhodnotí výsledky. Když totiž položíte sérii otázek postavených tak, aby volič odpověděl „fialová“ a pak se jej zeptáte, jak by ve volbách volil mezi modrou, zelenou, červenou a fialovou – jistě vám „fialová“ vyjde lépe, než kdyby to byla hned první otázka. A pak na takovém průzkumu staví svou předvolební komunikaci. Nebo takové strany tvrdí, že mají „své“ průzkumy, které jim dávají kolem 5%. A apelují na voliče v úvodu nastíněným způsobem. Netřeba dodávat, že tento způsob kampaně příliš nefunguje – ale pár hlasů získat a někomu naopak ubrat to může... 

Upřímně říkám, že netuším, jaké jsou dnes naše reálné preference. Jsem jen přesvědčen, že to, co říkáme a reprezentujeme, má dnes v naší společnosti podporu, která jde vysoko nad 5%, možná si to dokonce více méně myslí většina občanů. A že byť existuje i nám programově podobná konkurence, naše kandidátka nabízí nejlepší poměr mezi splněním požadavku „nových tváří“, politickou čitelností a profesionalitou ve vztahu k problematice Evropské unie. Zda nám lidé uvěří, že to myslíme vážně a že tyto myšlenky, hodnoty a postoje chceme a umíme v Evropském parlamentu věrně reprezentovat, to je věc druhá. Výsledek závisí především na naší práci a schopnosti přesvědčit v (ne zrovna nejrovnějších) podmínkách, které dnešní politický systém dává novým tvářím a neparlamentním stranám. Pouze doufám, že nepřijdeme o voliče, kteří o nás sice vědí, fandí nám, ale zalekli by se předvolebních průzkumů. 

Navrhuji „revoluční“ nápad: co kdybychom jednou šli volit skutečně podle toho, kdo nám přijde nejlepší, bez nějakého taktizování, vybírání nejmenšího zla a podobných úvah? Pojďme skutečně spočítat síly v české politice. Pojďme zjistit, kolik je zde voličů ČSSD či ODS, kteří tuto stranu volí opravdu z přesvědčení. Kolik hlasů dostanou „malé“ strany, když padne strach z „propadlého hlasu“. Zda skutečně mezi „malými“ stranami jsou na tom všichni zhruba stejně, nebo zda se i mezi nimi jasně rýsuje, co je politicky smysluplné, perspektivní a pro voliče zajímavé a co je naopak jen politická kuriozita či projev osobní ješitnosti několika lidí bez obecnějšího politického přesahu. 

Volby, které by umožnily takto spočítat reálný poměr sil ve společnosti, by mohly odstartovat onu tak potřebnou a očekávanou změnu české politiky.

 

Autor: Lukáš Macek | středa 3.6.2009 10:03 | karma článku: 20,52 | přečteno: 1814x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.