Jde jen o stranické pokladny…

2. 09. 2009 20:08:09
Čelní politici – zejména se činí dvojice Paroubek a Topolánek – ve svých reakcích na rozhodnutí Ústavního soudu sáhli po nejtěžším kalibru. Prý je to ohrožení demokracie, stability země, její pověsti v zahraničí... Ve skutečnosti o nic takového nejde. Ústavní soud jen stranám narušil jejich volební kampaně. Zatímco blesková poprázdninová kampaň hrála zejména ODS a ČSSD do noty, její prodlužování pro ně může být ošemetné. A hlavně se jim může hodně prodražit.

Ale o tom, že jde především o jejich kasu, politici samozřejmě mlčí. O to více se snaží vyvolat psychózu krize, ohrožení.

Zde je pár perel:

Mirek Topolánek: „Hodit do toho (politického řešení) atomovou bombu je neústavní v tom smyslu, že (soud) nerespektuje zájem lidí a selský rozum.“ Proč je atmovou bombou pro demokracii odložení předčasných voleb o pár týdnů či měsíců? Je snad delší kampaň, která se neodehrává podle představ stranických stratégů, ohrožením demokratičnosti voleb? Spíše naopak. Pro voliče je velmi poučné sledovat politiky, když tak říkajíc vypadnou z konceptu... A co říci o Topolánkově definici ústavnosti jakožto shody se „zájmem lidí a selským rozumem“? Kdy ODS navrhne zrušit Ústavní soud a kontrolu ústavnosti provádět elektronickými referendy?

Ve svém pojetí se však lídr ODS příliš neliší od Jiřího Paroubka, který velmi rychle vyrukoval s prohlášením, kde se praví: „V tomto kontextu se nám rozhodnutí Ústavního soudu jeví jako jdoucí proti zájmům České republiky a jejích občanů.“ Vysvětlí někdo šéfovi ČSSD, že Ústavní soud má za úkol posuzovat ústavnost zákonů a nikoli jejich shodu s Paroubkem subjektivně definovanými „zájmy České republiky a jejích občanů“? Jiří Paroubek prokazuje též silný žaludek, když je schopen – on, muž, který „zařízl“ české předsednictví v EU – Ústavní soud nařknout, že může „způsobit mezinárodní blamáž a nevratně poškodit prestiž a vážnost České republiky ve světě“.

Poděkujme tak alespoň Karlu Schwarzenbergovi, který jako jediný z politiků citovaných v médiích upřímně (nebo bezelstně?) řekl, oč vlastně jde: „Bude to pro nás stejný problém jako pro každou jinou stranu, která měla nastavenou volební kampaň na pět týdnů a teď se to očividně prodlouží do nekonečna.“

Takže milí šéfové stran: řešte si svůj problém, ale nesnažte se nám prosím napovídat, že prožíváme ústavní krizi, která ohrožuje naši demokracii. Tu ohrožujete spíše vy, svou chronickou neschopností respektovat pravidla a demokratické instituce naší republiky.

Autor: Lukáš Macek | středa 2.9.2009 20:08 | karma článku: 24.64 | přečteno: 2214x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 609 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2820
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...