Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

myskamiki

4. 2. 2009 13:41
ach jo

Jeste nikdo neprisel na to, proc je LS potazmo UEU smecko na male staty. Vzdyt to je jednoduche!!! Chcete integrovanou Evropu? OK. Takze budeme mit nekolik desitek regionu a vetsina bude mit obyvatelstvo hovorici min. 2 jazyky. Regiony budou zhruba stejne velke a lide si budou volit zastupce daneho regionu, kteri pak budou rozhodovat o celku. Jestli to bude takhle, tak proc ne. Ale V ZADNEM pripade, ze tu budu jednotlive staty s rozdilnym postavenim, kdy jedni si budou s druhyma vytirat zadnici a jeste to budou predkladat jako vrchol demokracie. Takze bud spolek statu, kde si jsou vsichni rovni nebo sdruzeni regionu jdouci napric dnesnimi hranicemi v jednom utvaru. (I tak si myslim, ze to nebude fungovat, ale aspon by to bylo demokraticke, kdyz uz se tim vsichni ohaneji)

0 0
možnosti

Lukas Macek

4. 2. 2009 18:42
Re: ach jo

Muzete mi prosim rici, jak si kdo v dnesni EU (a podle Vas zitra v EU, bude-li platit Lisabonska smlouva) "vytira zadnici druhyma"?

Mate pocit, ze rozsekanim existujicich zemi a narodu na mensi regiony, obejdete zakladni fakt, ze Nemcu je 80M, Britu, Francouzu a Italu po 60M a nas s Portugalci ci Reky jenom 10M?

0 0
možnosti

jjumbik

4. 2. 2009 13:05
text LS, to máte na mysli tento oficiální dokument?:

1) Preambule se mění takto:

a) vkládá se nový druhý bod, který zní: „INSPIRUJÍCE se evropským kulturním, náboženským a humanistickým odkazem, ze kterého vzešly všeobecné hodnoty nedotknutelných a nezadatelných práv lidských bytostí, demokracie, rovnosti, svobody a právního státu,“; b) v dosavadním sedmém, nově osmém bodě se za slova „této smlouvy“ vkládají slova „a Smlouvy o fungování Evropské unie“; c) v dosavadním jedenáctém, nově dvanáctém bodě se za slova „této smlouvy“ vkládají slova „a Smlouvy o fungování Evropské unie“.

Opravdu? :-)

0 0
možnosti

jjumbik

4. 2. 2009 13:06
Re: text LS, to máte na mysli tento oficiální dokument?:

a pak ještě toto? 107) Dosavadní čl. 121 odst. 1 se stává čl. 117a odst. 1 a mění se podle bodu 102. Zbývající část článku 121 se zrušuje. 108) Dosavadní čl. 122 odst. 2 druhá věta se stává čl. 117a odst. 2 prvním pododstavcem a mění se podle bodu 102. Zbývající část článku 122 se zrušuje.109) Dosavadní čl. 123 odst. 3 se stává čl. 118a odst. 1 a mění se podle bodu 103 a dosavadní čl. 123 odst. 5 se stává čl. 117a odst. 3 a mění se podle bodu 102. Zbývající část článku 123 se zrušuje. 110) Dosavadní čl. 124 odst. 1 se stává článkem 118b a mění se podle bodu 104. Zbývající část článku 124 se zrušuje.

0 0
možnosti

Toli

4. 2. 2009 12:59
Slávistický homelessák - bývalý

R^

0 0
možnosti

Streit

4. 2. 2009 12:58
Šílení vizionáři

Sám píšete:"...evropská integrace buduje bezprecedentní politické společenství složené z (dnes) 27 států a národů".

Fuj, tak bezprecedentí, až utopickou:

http://streit.blog.idnes.cz/c/68657/Nova-Utopie-integracni-nabozenstvi-EU.html

Máme zase naletět jediné správné, i když nevyzkoušené, cestě ke světlým zítřkům?

O federalizaci nemožno hovořit, protože tato etapa je přeskakována centralizací. Už jste někdy viděl federaci, kde by scházelo něco jako sněmovna národů nebo neplatila váha hlasů nikoliv jen podle lidnatosti, ale i podle členů federace? Konec práva veta vede k tomu, že budeme mít 2% vliv jako minoritní akcionář!

0 0
možnosti

Lukas Macek

4. 2. 2009 13:33
Re: Šílení vizionáři

Mnoho veci, ktere lide jako Vy na EU kritizuji, vyplyvaji z vysoke miry pragmatismu a prakticnosti - ktere ji na hony vzdaluji od jakekoli utopie. Utopie je prece model, ktery si nekdo hezky sam namaluje a pak ho uvadi v zivot  hlava nehlava, v pripade totalitarnich utopii za pouziti nasili, atd. Unie zadny predem definovany model nema - ten model se permanentne hleda, postupne utvari. Lisabonska smlouva (a i proto je slozita, literarne nehezka, dlouha) je dalsim prikladem takoveho hledani, vyvazovani, snahy o posun v ramci realnych reseni. Kde vidite utopii?

No a to, ze je neco bezprecedentni, jeste neznamena, ze je to utopie ci sen sileneho vizionare. Kazda vec, kterou v politice zname, byla v nejake historicke chvili bezprecedentni...

0 0
možnosti

Jan Krauskopf

4. 2. 2009 12:57
Tak napůl

Vážený pane Macku, na jednu stranu máte pravdu v tom, že některé výhrady pana poslance by se spíše daly očekávat od federalistů (zejména ty citace z ústavy USA), ale v jedné věci s panem poslance musím souhlasit: Lisabonská smlouva je složitá. Pokud se jí mají řídit pravidla fungování lidí jednoho kontinentu, je potřeba, aby těmto pravidlům lidé rozuměli. Je to důležité dokonce víc, než v případě zákonů: zákony vychází z tradice platné v dané zemi, ale pokud se jedná o LS, nedá se o tradici mluvit. Pokud něčemu nerozumím a ještě navíc nevím, na jaké tradici a podle jakých pravidel se smlouva řídí, jsem nervózní. Proto je škoda, že je LS tak složitá.

Nicméně stejně díky za Vaše články :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.