Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bosstanaka

2. 11. 2009 23:16
Good Lord!

http://www.openeurope.org.uk/research/comparative.pdf

Ta verze nalevo byla odmítnuta v referendech, ta verze napravo byla prohlasovaná už jen v parlamentech a nakonec bude platit. Text pana Macka nás měl přesvědčit, že je to tak správně.

0 0
možnosti

milivoj

30. 10. 2009 14:37
Forma vs. obsah

Na spor o to, jestli je LS převlečená euroústava, je v tomto Vašem článku pane Macku pohlíženo pouze z jedné perspektivy a to z té, dle mého názoru, méně důležité. Nejde o to, jestli je listina "znovuzakládající" nebo "revidující" resp. "upravující" starší smlouvy. Jde o její obsah (to JAK je reviduje). Stejně tak u euroústavy. Ano, byla kritizivána i z hlediska formy a byly kritizovány i formality (hymna, vlajka), ale těžiště kritiky spočívalo v nesouhlasu s obsahem, stejně jako nyní u LS.

Tvrzení, že je nesrozumitelnost LS vynucena odpůrci euroústavy, je proto mylné. Euroústava nebyla ratifikována a bylo nutné ji změnit. Přístupem chytré horákyně se změnila forma a pár "prkotin", obsah zůstal. A na obhájení nesrozumitelnosti teď použijete argument: " Kritici chtěli jste změnu, tak jsme ji změnili!" Aneb, znovu se potvrdila nadčasovost seriálu Jistě, pane ministře. Samozřejmě i na straně skeptiků dochází ke zveličování.  Úhybných manévrů využívají obě strany. Ale obsah je důležitý.

0 0
možnosti

Klapanec

30. 10. 2009 12:26
Víte vůbec o čem píšete?

Promiňte, ale již jste z toho eurohujerství tak dezorientovaný, že

se sám usvědčujete v tomto blogu z matení veřejnost. Pod vaším odkazem Konsolidované znění smluv v „lisabonské verzi" totiž  uvádíte opravdu srozumitelnou verzi LS.

Pro příklad ze strany 15 :   "Články 4 a 5 se zrušují.

8) Článek 6 se nahrazuje tímto:   „Článek 6

1. Unie uznává práva, svobody a zásady   atd...  "     To je tedy srozumitelnost a konsolidovanost jak Brno.

0 0
možnosti

Rudolf Polanecký

30. 10. 2009 11:43
LS je Euroústava

„Otec“ euroústavy Valéry Giscard d'Estaing řekl nedlouho po bruselském summitu v rozhovoru pro EUobserver.com: „Nová evropská smlouva je totéž, co odmítnutá ústava – jen formát se změnil, aby bylo možné vyhnout se referendům... Všechny institucionální návrhy ústavní smlouvy … lze najít v kompletní podobě v Lisabonské smlouvě; jsou jen v jiném pořadí a vloženy do starých smluv."

0 0
možnosti

Rudolf Polanecký

30. 10. 2009 11:44
Re: LS je Euroústava

Brusel, červen 2007:

Irský premiér Bertie Ahern prohlásil: „Záleželo nám víc na ochraně podstaty ústavy, a čím víc se debata točila kolem vlajky a symbolismu a Beethovena a všeho toho, tím jsme byli spokojenější... Nikdy se nepřestanu divit, co může některé lidi uspokojit… Bylo fascinující tam sedět a slyšet, jak se vše může změnit odstraněním symbolů. Vyhodili jsme Beethovena, vyhodili jsme vlajku a vyhodili jsme článek 8. Nemyslím, že na tom záleží. Ale když je to pro ně tak důležité, je to z ústavy venku…“

0 0
možnosti

Zani

30. 10. 2009 11:01
Zbytečná snaha

Napsal jste to dobře, ale komu? Kdo se o to opravdu trochu zajímal, tak to ví. A kdo prostě je línej si něco najít, nebo mu současnej českej bordýlek náramně vyhovuje, toho nepřesvědčíte. O tom, že se třeba rozhodování o předpisech z nevolené komise přenese na volený parlament, žádnej odpůrce ani nemukne. Těžko by mohli psát o nedemokracii a bruselské totalitě. Myslej si , že jako samostanej státeček se budeme mít lépe, nebo že ho snadnějc rozkradou. Prdlajs, stačí se podívat na Švýcarsko. Nejsou v EU, ale jejich parlament schvaluje všechno podle Bruselu. A nedej bože , aby si "komisař pro hodinky" prosadil že náramkové hodinky musej mít kukačku. Nezbude jim nic jinýho, než se zeptat, jestli musí taky kukat. Poslední referendum o přistoupení k EU jen těsně neprošlo! Buď musí někdo zrušit globalizaci, nebo se musíme globalizovat taky, jinak nás sežerou Číňani a naše zbytky zadupou Rusáci.EU

0 0
možnosti

petrph

30. 10. 2009 10:48
a nenapadlo Vás

že onen poměr poměr 18 pro : 2 znamená právě to, že státy pro jistotu odepřely svým občanům rozhodovat v referendu, protože pak by ten poměr moh bejt třeba 4:16 ?

Abych použil příměr, za komunismu se  u nás při volbách hlasovalo na 99,9 % pro kandidáty KSČ (jiní kandidáti nebyli). Je to snad důkaz o legitimním způsobu hlasování a demokratickém rozhodování v komunistických státech??

0 0
možnosti

Mr-Rubikon

30. 10. 2009 9:55
Politický podvod století

je vhodnější název než zakamuflovaná euroústava, pane blogere. Pokud máte tu odvahu, shlédněte

http://www.overstream.net/view.php?oid=ahe6rpmarvt3

0 0
možnosti

Mirco1

30. 10. 2009 9:45
Vážený pane frankofilní propagandisto...

.... takže jste nám vlastně textem svého blogu mnoha objektivizujíícími výrazy ("je přece jasné, že..") sdělil, že ten "mýtus" z názvu je pravdivý - lisabonská smlouva je zakamuflovaná euroústava.

A opět se nám tu další autor snaží nafoukaně podstrkovat "drtivou většinu vs pár blbečků". Škoda, že rovnou nepoužil Neffovy nehorázné věty "půl miliarda lidí, versus jeden úředník" (tím Neff myslel Klause). Protože ve skutečnosti ty dvě země byly ty první, kde se euroústava dala k rozhodování občanům. Rozhodnutí parlamentů předchozích osmnácti zemí v této věci nic neříká o názoru občanů, protože v ŽÁDNÉ zemi EU nikdo nevolil své zástupce na základě otázky jejich přístupu k evropské integraci (a to se mimochodem neděje ani ve volbách do Evropského parmalentu, které jsou všude jen jakýmsi velkým průzkumem předvolebních preferencí). V těch 18ti státech nemůžete o vůli jejich občanů říci nic.

0 0
možnosti

vodní želva

30. 10. 2009 9:59
Re: Vážený pane frankofilní propagandisto...

víte, ono existuje něco jako zastupitelská demokracie.  Možná máte pravdu v tom, že v žádné zemi EU nikdo nevolil své zástupce na základě otázky jejich přístupu k evropské integraci. Jenže volič hodnotí svého zastupitele ve volbách. Kdyby volič cítil, že jeho zastupitel dělá práci se kterou nesouhlasí, tak mu v příštích volbách už hlas nedá. Já jsem si nevšiml, že by v těch 18ti státech v parlametech  přibylo Euroskeptiků. Někde levice vystřídala pravici (a naopak), ale noví poslanci opět schválili tentokrát LS a všude ústavní většinou. Moje odpověď je, že kdyby to bylo tak, jak to popisujete, tak by složení nových parlamentů v evropských zemích zákonitě muselo vypadat úplně jinak. P.S.: Myslíte si, že se ve volbách nějak výrazně prosadí euroskeptické strany jako SSO Petra Macha nebo Suverenita Jany Bobošíkové? To jsou totiž společně s KSČM jediné strany, které ten euroskepticismus prosazují. A abych byl úplný, tak je tam několik lidí z ODS, ale je to naprostá menšina z této strany.

0 0
možnosti

pedr64

30. 10. 2009 9:29
ale no tak

vyjímku sme dostali, Rychetský sklapne kufry, Klaus podepíše a konečně můžeme budovat světlé zítřky

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.