Dva TOP roky Václava Klause

Před dvěma lety byl prezidentem republiky znovuzvolen Václav Klaus. Byl jsem tehdy součástí týmu Jana Švejnara a nemohu si odpustit jisté zadostiučinění, neboť zhruba vše, co jsme tehdy veřejnosti i volitelům a jejich spolupracovníkům říkali, se (bohužel) potvrdilo.

Že Václav Klaus poškodí a možná zcela znemožní české předsednictví v EU.

Že Václav Klaus bude „dělat psí kusy“ kolem Lisabonské smlouvy, kterými poškodí postavení a vliv České republiky v Evropské unii.

Že sliby ohledně vyrovnání s církví zůstanou nenaplněny.

Že vítězství ODS v prezidentské volbě jí přinese masivní porážku v krajských a senátních volbách.

Že Václav Klaus dříve či později „sestřelí“ Topolánkovu vládu.

Že vztahy na politické scéně se ještě vyostří a prezident nehne ani prstem, aby tomu bránil.

Že Václav Klaus si dál bude „privatizovat“ prezidentskou funkci k hlásání svých názorů a i nadále bude vyznávat svérázné interpretace ústavy.

Dnes je v ODS módou říkat: „Klaus je neštěstí, ale Švejnar by byl ještě horší.“ Aniž by následoval jediný věcný argument. ODS stále není schopna pochopit, že Jan Švejnar byl upřímný, když říkal: „Nekandiduji proti ODS, ale proti Václavu Klausovi.“ A že Švejnar na Hradě mohl být pro Topolánkovu vládu dobrým partnerem, zejména v kontextu europředsednictví. A z dlouhodobějšího hlediska možná i nejlepší prevencí proti riziku, že po Klausovi na Hrad nastoupí Jiří Paroubek.

Na druhé straně je příznačné, že v anketě HN řada poslanců ČSSD dnes říká, že už by Švejnara nevolili. ODS a ČSSD mají mnoho podobných rysů a jedním z nich je i to, že zkrátka nedokáží pochopit, že pro republiku i pro ně samotné by bylo dobré mít na Hradě člověka, který není ani „náš“, ani „jejich“. Nezávislou osobnost, která je s to se striktně držet své ústavní role, věcně diskutovat s každým a politické scéně pomáhat v hledání dohody, ne se bavit osobními exhibicemi a přiléváním oleje do ohně stranických (či dokonce vnitrostranických) šarvátek.

Na závěr ovšem připomeňme, že s trochou nadsázky lze říci, že největší zásluhu za znovuzvolení Václava Klause má... TOP 09. Právě Kalouskovo křídlo KDU-ČSL rozhodlo prezidentskou volbu 2008. A v roce 2009 se stalo páteří nové strany. Tento fakt by neměl být zapomínán jen proto, že jej dnes, stejně jako další podivnosti TOP 09, zakrývá billboard s tváří Karla Schwarzenberga.

 

Autor: Lukáš Macek | úterý 16.2.2010 13:00 | karma článku: 25,15 | přečteno: 3913x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Euro – oběť vlastního úspěchu?

11.10.2010 v 10:28 | Karma: 11,66

Lukáš Macek

Koaliční smlouva na jednu stránku

22.6.2010 v 14:01 | Karma: 20,23

Lukáš Macek

O co hraje TOP09?

31.5.2010 v 11:52 | Karma: 20,64

Lukáš Macek

Ne, Topolánek ODS neotevřel

16.2.2010 v 10:08 | Karma: 17,72

Lukáš Macek

Léčba Obamou?

5.2.2010 v 9:06 | Karma: 27,74
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.