Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jajboze

16. 2. 2009 22:23
Praxe

Sorry, dnes funguju trochu na pokracovani, mezi uvahami o LS , likviduju rumem jakousi virozu. Takze, posledni nazor! Nemyslim, ze by v praxi LS fungovala.V kazde zemi je jine zvykove pravo { nepsane zakony}, Sarkozy se podle toho chova. V kazde situaci se okamzite hrne do vedouci pozice, jak to Francie veky dela. Zcela automaticky take o tu pozici bude bojovat s Nemeckem, ktere sice dnes jedna opatrne, ale s nastupem dalsich generaci, nezatizenych valkami, bude chtit ziskat v Evrope vliv. A bude se prosazovat , navzdory vsem clankum LS. U nas nepsane zakony moc nefunguji, ale ostre vnimame nevyhodne pozice CR, kdyz hrozi. A tak je to u vsech statu. V pripade rychleho rozhodovani to bude fiasko, nebo se i banalni problemy EU ,budou resit, jako vyjimecne, tudiz do rozhodovani, nebudeme moci vubec zasahovat. Zdravim

0 0
možnosti

habásko

11. 2. 2009 15:54
LS není EU

Nechápu proč se stále ztotožňuje Evropská unie respektive její principy s Lisabonskou smlouvou. Ta je přece navrženým dokumentem jak řídit a uspořádat EU; není přece ona sama EU! Proč tedy odpůrci LS, tedy návrhu dokumentu jak uspořádat a řídit, jsou automaticky považováni za odpůrce existující instituce EUa jejích proklamovaných principů??

0 0
možnosti

Lukas Macek

11. 2. 2009 16:07
Re: LS není EU

To je legitimni otazka. Dve odpovedi:

1. Drtiva vetsina argumentu, ktere jsou pouzivany proti LS, zpochybnuji dnesni EU jako takovou. Jinymi slovy odpurci LS vytvareji zcela falesny dojem, ze ted je EU jakymsi volnym svazkem zcela suverennich statu, kde si kazdy dela, co chce - a najednou prijde Lisabon a udela z toho superstat. Tak to ale neni.

0 0
možnosti

multikulturista

11. 2. 2009 14:35
Maly pohled z Parize

Autor clanku, pan L. Macek, provedl prikladnou analyzu vystoupeni Sarkozyho ve francouzske TV. Sarkozyho vyrok tykajici se "relokalizace" automobilky PSA byl nejenom "zbytecny" (tato populisticka fraze nezvysila Sarkozymu sympatie ze strany domaciho publika), byl zaroven ekonomicky nesmyslny a politicky skodlivy vuci partnerum v EU. Zaroven pan Macek potvrzuje svoji schopnost syntetickeho uvazovani jak v souvislosti s LS, "vicerychlostni" Evropou, tak i poznamkou o nacionalistickych a protekcionistickych tendencich. Je to dano bezpochyby jeho vysokou politickou kulturou a pobytem ve Francii (Sciences Po Dijon). Lide zijici  uzavreni v narodni (napr. ceske) ulite, vcetne velke casti politiku a novinaru, maji v oblasti chapani evropske problematiky dost silny deficit analytickeho chapani.

PS. LS jsem cetl, Sarkozyho TV vystoupeni sledoval.

Multi, Pariz

0 0
možnosti

Fikus 1

11. 2. 2009 14:44
Re: Maly pohled z Parize

Vážený pane ne všichni sedíme v české ulitě. Ale svět se nalézá i mimo Francii. Ale myslím, že i těm kteří v té ulitě sedí a zažili časy RVHP vědí kam to směřuje. Pořád přemýšlím jak pojmenovat tento druh názorů, které propagují myšlenky, že ten kdo sdílí současný proevropský názor je osvícený  a patří mezi jakou si elitu a ten zbytek v lepším případě nemá informace. Takhle argumentovali komunisti. Bezpochyby jde o jistý druh demagogie.

0 0
možnosti

krabi

11. 2. 2009 14:04
díky nepřijetí LS se Sarkozy neprosadí

právě díky tomu, že stále platí právo veta každého státu nemůže Sarkozy (s Merkelovou) diktovat ostatním.

LS jednoznačně odmítnout ! Sarkozy předvedl, co by nás čekalo..

0 0
možnosti

Lukas Macek

11. 2. 2009 14:08
Re: díky nepřijetí LS se Sarkozy neprosadí

Hm, a neni to tak, ze treba Sarkozy prijde o pravo veta, kdyz vestina zemi EU bude chtit neco liberalizovat?

Fakt nevim, co Sarkozy predvedl a v cem by nam po Lisabonu mohl vice diktovat. Ono vubec cela ta logika s diktovanim je trochu zvracena. Tak to zkratka v EU nefunguje... 

0 0
možnosti

Fikus 1

11. 2. 2009 13:58
zvláštní argumentace

Argumentaci neberu. Je to jenom pokus postrašit lidi tím, že pokud nebude LS tak to bude ještě horší. Dle mého názoru po pdopisu Lisabonu bude mít EU daleko větší nástroj nás ovlivňovat neź dnes. Rozdíl bude v tom, že dnes ty jejich snahy dostávají ošklivá nelibozvučná jména. Jako protekcionismus atd. Po Lisabonu nám to budou moci některé věci prostě nařídit. A hlavně si myslím, že Lisabon je pouze předkrm.

0 0
možnosti

Lukas Macek

11. 2. 2009 14:06
Re: zvláštní argumentace

Muzete prosim tuto argumentaci rozvest?

0 0
možnosti

TurboFrank

11. 2. 2009 12:24
Když to vezme do rukou Topolánek, jsem klidný.

On to "vyřeší" jako plyn z Ruska. Bude si sice natřásat peříčka jako doma, ale to je tak asi vše.V Evropě jsou jiní hráči a nepomůžou mu ani jeho gule.

0 0
možnosti

krabi

11. 2. 2009 14:07
Re: Když to vezme do rukou Topolánek, jsem klidný.

ty pořád očekáváš co nějaký "fýrer" vyřeší, Nic nevyřeší ani Topolánek ani Sarkozy ani Paroubek. Vyřeší to stovky a tisíce či miliony chytrých hlav a šikovných rukou. Jako ostatně vždy. Přesně jak to řekl Klaus.

Produkce Sarkozyho nebo Paroubka jsou zaměřeny na nejisté hlupáky...

0 0
možnosti

xRocky

11. 2. 2009 12:09
Lisabonskou smlouvu

jsem ke sve hanbe necetl, takze mam jen dojem zprostredkovany z medii. Vetsina argumentu proti skutecne postrada logiku, pripadne jsou pro zasmani. Ten jediny ktery mi pripadal zasadni je "informace" ze Lisabonska smlouva doda vitr do plachet sudetonemeckemu landsmancaftu a muze znamenat riziko zruseni Benesovych dekretu coz by zrejme odtartovalo nekonecny retez zalob na cesky stat ohledne majetku (predevsim nemovitemu) byvalych sudetskych Nemcu - Vy jste zrejme Lisabonskou smlouvu cetl (nebo mate alespon detailnejsi informace nez ja) - dokazal by jste se vyjadrit k temto argumentum ??

0 0
možnosti

Lukas Macek

11. 2. 2009 13:52
Re: Lisabonskou smlouvu

Dobry den,

obava, o ktere mluvite, je licha. Podobne obavy nekteri lide sirili uz v roce 2004 v souvislosti s nasim vstupem - nic se nestalo.

Lisabonska smlouva nemuze byt uplatnena retroaktivne. Majetkove pomery nejsou v kompetenci EU (a Listina zakladnich prav EU, jejiz pravni zavaznost LS prinasi a o kterou nekteri lide jako pani Bobosikova stavi tu konstrukci ohledne Benesovych dekretu, je zavazna jen pro EU v oblasti jejich kompetenci a pro cl. staty, kdyz provadeji pravo EU).

Chcete-li vedet vic o LS, doporucuji Vam: http://www.lisabonska-smlouva.eu.

0 0
možnosti

flavy

11. 2. 2009 11:56
Trochu zvrácená logika.

„Kdyby nebylo EU, prostor pro protekcionismus by byl mnohonásobně širší“. Kdyby nebyla unie s členskými státy, ale jen samostatné státy, těžko byste nějakou protekci dohledal. Zvýhodnit sám sebe před sebou samým nelze. Využijete-li výhod ve svůj prospěch oproti ostatním, se kterými nejste v žádném svazku, pak se nejedná o protekci.

Takže je to přesně obráceně: čím větší EU, tím větší prostor pro protekcionismus.

Mimo téma: jezdím do Francie 10 let lyžovat a mám známé Francouze, žijící v Praze. Také spolupracuji se společností, která je součástí nadnárodního gigantu, jejž vlastní Francouzi. Mám dojem, že Francouzi mají hluboce zakořeněný nacionalismus.

Federální moloch je a bude prolezlý protekcí. Nespěchal bych s násilnou = politickou = LS integrací Evropy.

0 0
možnosti

Jan Krauskopf

11. 2. 2009 11:06
Proč?

Přiznám se, že na Vaší reakci na výrok pana prezidenta Sarkozyho jsem čekal. A musím říci, že mne Vaše reakce zklamala. Sice jste výrok jako takový odsoudil, ale vzápětí ho bagatelizujete a násilně upozorňujete na LS.

Pokud by vaše reakce byla pouze odmítnutí + informace o reakcích ve Francii, věřil bych Vám, že Vám výrok pana prezidenta Sarkozyho vadí. Takhle mám dojem, že se podle Vás vlastně nic nestalo, a to není pravda. Prezident Sarkozy svým výrokem hraje na nacionalistickou strunu a to je vždy nebezpečné. Nebezpečné a hloupé, asi jako výzva ČSSD "Kupujte české výrobky".

0 0
možnosti

Streit

11. 2. 2009 10:39
Právě naopak

EU v současném pojetí integračního šílenství naopak vede k tomu, že to zákonitě vygeneruje nějakého hyperambiciózního spasutele typu Sarkozyho, jemuž je jeho stát těsný. Díky Sarkozymu se aspoň mnohým otevřely oči:

http://streit.blog.idnes.cz/c/69003/Uvedomuji-si-eurohujeri-ze-jsou-nacionaliste-Jenze-cizi.html

A dvourychlostní Evropa by nás mohla zachránit od zaostávání, do něhož ti integrační komsomolci uvrhují Evropu:

 http://streit.blog.idnes.cz/c/39045/Dvourychlostni-Evropo-vitej.html

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.