Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Jan Krauskopf

5. 12. 2008 13:23
Děkuju

děkuju za přehledné vyjádření a vysvětlení, které bohužel nikdo jiný zatím neudělal

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

5. 12. 2008 13:46
Re: Děkuju

Nikdo nevysvětlil doopravdy proč by vlastně měla být Lisabonská smlouva podepsaná, a nepovedlo se to ani autorovi, i když jeho pozici poměrně chápu. ;-)

Zkoušel jste číst

http://brichacek.blog.idnes.cz/c/60260/Lisabonska-smlouva-cesta-k-evropskemu-superstatu.html?

0 0
možnosti
S

snegon

5. 12. 2008 13:05
taky - karma

Přiznám se že jsem četl jenom stručný výtah Lisabonské smlouvy, ale dívám se na celou záležitost takto. Neoddělují-li nás od okolních států hranice a snad v budoucnu i měna, jsme s nimi hospodářsky svázáni velmi silně. I bez jakýchkoli dalších dohod nás jejich rozhodnutí budou silně ovlivňovat. Je proto žádoucí mít na tato rozhodnutí aspoň určitý vliv. Právo veta znamená jenom to, že žádná smysluplná, tedy ne taková která jenom demonstrují že politici něco dělají, rozdhodnutí nelze přijmout.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

5. 12. 2008 12:59
LOL

"V záplavě nesmyslů a lží, které o Lisabonské smlouvě šíří její odpůrci" autor nabízí eurosvětélk, aby se člověk neztratil. ;-D

To jsou pozitiva typu "usekneme vám jen jednu nohu", opravdu nemím zájem.

Vylepšuje Unii? Jistě, z pohledu euroúředníka, který bude moci mnohem líp řídit věci, o kterých nemá šajn a organizovat život lidem, kteří by si bez něj poradili sami líp..

Ukončuje provizórium? Asi jako poprava ukončuje provizórium věznění, jsem ale ten typ odsouzence, který by si raději tohle provizórium ještě prodloužil. :-P

0 0
možnosti
HM

Hank Moody

5. 12. 2008 11:43
presne - karma:

ale modrokomunisticka proruska spodina to stejne nepochopí ! 

0 0
možnosti
S

sorki

5. 12. 2008 13:15
Re: presne - karma:

..a takoví "giganti ducha" vás podporují..;-D

0 0
možnosti
RP

Rudolf Polanecký

5. 12. 2008 11:17
0 0
možnosti
IK

jjumbik

5. 12. 2008 10:28
dotaz pro autora:

Píšete  o právu veta vůči článku 24, odst 2,3 . Kde to právo veta v LS najdeme? Citujte prosím článek, odstavec. Děkujii.  :-)

0 0
možnosti
LM

Lukas Macek

5. 12. 2008 10:45
Re: dotaz pro autora:

Jsou to zejmena clanky 24 a 31. Clanek 24.1: "Společná zahraniční a bezpečnostní politika podléhá zvláštním pravidlům a postupům. Je vymezována a prováděna Evropskou radou a Radou jednomyslně, nestanoví-li Smlouvy jinak."

Článek 31.1: „Rozhodnutí podle této kapitoly přijímá Evropská rada a Rada jednomyslně, není-li v této kapitole stanoveno jinak.“ (...) 31.2: „Odchylně od odstavce 1 rozhoduje Rada kvalifikovanou většinou:“(...)

nasleduji 4 vyjimky, ktere vsak jsou vzapeti opet omezeny vetem (byt neprimym):

„Prohlásí-li člen Rady, že se ze zásadních důvodů státní politiky, které musí uvést, zamýšlí postavit proti přijetí některého rozhodnutí kvalifikovanou většinou, hlasování se nekoná. Vysoký představitel v úzké konzultaci s dotyčným členským státem hledá řešení přijatelné pro tento stát. Pokud je nenajde, může Rada kvalifikovanou většinou požádat, aby byla věc předložena Evropské radě k jednomyslnému rozhodnutí."

0 0
možnosti
PC

Pavel Chládek

5. 12. 2008 9:41
Myslíte to vážně?

Musel jsem si váš článek přečíst dvakrát, abych se ujistil, že to vše nemyslíte ironicky. Nakonec jsem dospěl k názoru, že ne. Jediný závěr, ke kterému jsem tedy dospěl je ten, že potřebujete ujistit své nadřízené o užitečnosti vašeho ředitelského místa. Ale zpět k vašim argumentům.

1a)  akceschopnější a funkčnější _ Čí názory bude zastupovat vámi oceňovaný "ministr zahraničí" kupříkladu ve vztahu Izrael - Irán, Čečensko - Rusko atd.?

1b) průhlednější a demokratičtější _ Opravdu si myslíte že demokracie je postavena na nevolených, ale dosazených úřednících v Radě Evropy?

1c) zachovává dostatečnou rovnováhu moci mezi jednotlivými aktéry EU _ Chcete naznačit, že teď konečně mají malé státy možnost něco prosadit oproti velkým, nebo se snad konečně spojí a prosadí nějakou DŮLEŽITOU myšlenku navzdory velmocem?

0 0
možnosti
JK

Terrurek

5. 12. 2008 9:37
...

cením si toho že jste to napsal, reakci tu smolím už hodinu... abych ze sebe nevyblil jen nějakou bezduchou kritiku... Že neotočím o stoosmdesát stupň doufám pochopíte, nicméně... i na vstup do EU jsem se díval skepticky a šel hlasovat PRO (úplně popravdě PROTI ale jen proto že už bylo jasné že vyhraje PRO). Ikdyž jsem viděl a vidím negativa task nejsou tak hrozná jako nebýt v EU a dostávat od zbytku evropy "za trest" sežrat. Bohužel jsem měl chytrého učitele, který nás už před 10 lety učil o současné recesi (že přijde zákonitě) atp... že přijetím nových zemí je především pro blahu EU (odbytiště, zpomalení recese, protože postkuministické země budou zažívat boom...) do toho persekuce že si dovolujeme mít rezervy (chápu že mohou ovlivňovat trh ale taky mohou ovlivnit počet přeživších jedinců při nedostatku jídla). Takže na EU se budu dívat dál svým pohledem který jste tímto textem ovlivnil. Díky. JK

0 0
možnosti
PK

krok_original

5. 12. 2008 9:29
Oho hoo

Výborný článek ;-D;-D;-D

Někdy mám pocit, že na stáří hloupnu. Když si ale přečtu takovýto článek, vidím, že na tom nejsem zdaleka tak špatně. To je krásná směs kojzarovštiny s moravcovinou (myslím Emanuela M.)

A nebo autor patří k "novým politikům" :

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-politik-lisabonsky-aneb-cui-bono-fg9-/p_politika.asp?c=A081204_184257_p_politika_wag

0 0
možnosti
DS

Streit

5. 12. 2008 9:25
Hrůza

RvEURv

[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.